Planten eten (1)

Eens in de zoveel tijd sta ik van mezelf versteld. Het feit dat ik indertijd begon met hardlopen op blote voeten bijvoorbeeld was al iets, maar dat ik dat daarna zou gaan uitbreiden naar op blote voeten lopen in het dagelijkse leven, in zoveel mogelijk situaties, dat had ik nooit gedacht.

En net zo min had ik, laten we zeggen, een half jaar geleden gedacht dat ik zou gaan stoppen met het eten van dierlijk voedsel, in de ruime zin van het woord. Dus ik eet niet alleen geen vlees of vis meer, maar ook geen zuivel en eieren.

Hoe kwam dat zo? Oftewel: hoe kwam ik op het idee?
Ik ontdekte dat een aantal van mijn hardloopkennissen steeds vaker over (groene) smoothies spraken en ik werd nieuwsgierig naar wat ik me daarbij moest voorstellen. Hun bron bleek vaak Boele Ytsma te zijn. Boele is een jaar of drie geleden begonnen met een overstap naar een steeds plantaardiger voedingspatroon. Hij was daarbij, zonder er speciaal op uit te zijn, behoorlijk afgevallen, en was zich steeds beter gaan voelen, energieker, sterker. Hij ging zich verdiepen in voeding en kwam tot de conclusie dat dit voor veel mensen heel goed zou kunnen zijn.
Naast het gezondheidsaspect spelen er nog minstens twee belangrijke factoren mee.

De tweede factor is dat het ecologisch gezien niet vol te houden is dat we met elkaar zoveel vlees eten als we momenteel doen. Vlees als voedsel produceren is buitengewoon inefficiënt.  Je stopt plantaardig voedsel in een dier, en als het dier groot is geworden ga je het dier opeten. Van al het plantaardige voedsel dat in het dier verdwenen is had je veel meer mensen kunnen voeden. De getallen die je hoort zijn verschillend, verschillen ook per dier, maar voor runderen wordt vaak een factor 9 of 10 genoemd. Dus om 1 kilo biefstuk te produceren heb je 10 keer zoveel graan nodig. Dat is met de omvang van de wereldbevolking, en de groei die daar nog in zit, niet vol te houden.

De derde factor betreft de omstandigheden waaronder dieren ten behoeve van de mens  worden gehouden. Hoewel ik dat natuurlijk al wel langer wist hield ik me daar een beetje doof voor. Ik dacht, als ik nou maar biologisch vlees (of eieren, of melk, of etc.)  koop, dan valt het allemaal wel mee. Maar ik vrees dat het helemaal niet zo meevalt. Mijn ogen gingen pas echt open door het verhaal van de haantjes die geen eieren kunnen leggen. Dertig miljoen (!) haantjes worden op jaarbasis gedood omdat ze geen hen zijn, en omdat ze te weinig vlees opbrengen om ze groot te laten worden.

Boele Ytsma heeft op Youtube een eigen kanaal en heeft daar inmiddels meer dan 150 viedootjes geplaatst, elk van een minuut of 10-15 waarin hij telkens aspecten van het planteneterschap belicht. De eerste paar weken dat ik hier mee bezig was heb ik echt tientallen filmpjes bekeken en ik begon steeds meer overtuigd te raken. Ik vond dat ik het een kans moest geven. En zo ben ik op 18 maart met de gratis Basiscursus Planteneten begonnen. Het viel me niet zwaar, en ik was al snel overgeschakeld op plantaardig ontbijten en lunchen. Aansluitend deed ik de (betaalde) cursus Word een planteneter in 28 dagen. Ongeveer halverwege die periode aten wij bij mijn ouders, en dat was de laatste keer dat ik vlees at.

Om dit verhaal niet te lang te maken wil ik het hier even bij laten. Er valt uiteraard nog veel meer over te zeggen. Hoe ging die overgang naar het planteneterschap? Had je last van ontwenningsverschijnselen? Mis je vlees, zuivel etc.? Is het wel gezond? Is dit voor altijd? Hoe doe je dat in een gezin waarin nog vlees gegeten wordt?  In de loop van de tijd zullen deze en andere vragen ongetwijfeld langskomen.  Vooralsnog voel ik me hier heel goed bij.

1 reactie

  1. Andries Wijma

    Leuk om te lezen, Peter. Het kan even een stap zijn maar eenmaal op weg komt het allemaal wel.
    Ik ben in 2007 vegetariër geworden. Dat was een snelle omschakeling en ik heb het vlees nooit gemist, al was ik al geen grote vleeseter. Ik ging al mijn voeding biologisch kopen. Daarna ging ik al gauw door richting veganisme en experimenteren met ‘raw food’. Nog steeds eet ik vegetarisch, biologisch en op lauwe pasta’s na geen warme maaltijden.

    Boele Ytsma is er ook lekker fanatiek ingedoken. Ik heb een deel van zijn filmpjes bekeken. Voor mij is het niet meer zo interessant omdat ik me eerder al veel in voeding heb verdiept en daar nu minder mee bezig ben.
    Het liefst zou ik een fruitarisch dieet volgen. Dat is financieel niet echt haalbaar vanwege het grote volume dat je dan moet eten, en vraagt een bepaalde toewijding. Ik merk ook dat hoe onrustiger ik ben (en dat is nogal vaak) hoe gemakkelijker ik kies om granen en vetten te eten en hoe moeilijker om voor fruit te gaan zoals ik eigenlijk zou willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑