Boom 1

In ons achtertuintje staat al vanaf dat we er wonen (bijna 20 jaar) een berk. Eerst was het een klein berkje, maar hij heeft het goed gehad bij ons, hij is nu voor de standplaats erg groot. Te groot. Hoger dan het huis, dus meer dan een meter of tien. Te groot ook omdat het tuintje zo klein is, en de achterburen ook al zo’n klein tuintje hebben. Op de foto krijg je een beeld.

De boom is inmiddels hoger dan ons huis, en enkele takken op een meter of 6-7 hoogte raken de rand van het dak. Daar knapt het dak niet van op.

Ook onze achterburen hebben geklaagd dat de bladomhulsels, knoppen, proppen en bladeren regelmatig hun dakafvoer verstoppen.

Een jaar of wat geleden heb ik met mijn zoon al eens een poging tot toppen gedaan. Dat is toen wel gelukt, maar een van de afgezaagde takken kwam net niet door het slaapkamerraam (waardoor bovenstaande foto is gemaakt) op de eerste verdieping zetten. Zo’n tak is best heel zwaar en moeilijk tegen te houden.

Toen we dan ook besloten dat de boom nu toch echt weg moest was het ook wel duidelijk dat we dat niet zelf konden doen. Morgenochtend komt Joost van der Werff van het Bomenteam om de klus te klaren. “Klimmend afbouwen” heet het wat ze gaan doen.

 

 

 

 

 

Om onze fietsen een droge plek te geven heb ik ooit een soort schuurtje gebouwd, en om de boom te sparen is hij om de boom heen gebouwd. Het gat voor de stam was aanvankelijk behoorlijk ruim, maar inmiddels niet meer.

We twijfelen nog of we de stam helemaal laten weghalen en ook de wortels laten wegfresen, of dat we de stam tot dakhoogte laten zitten. Het eerste is duurder en ik moet de schuur er verder voor demonteren, het tweede is de gemakkelijke oplossing maar kost blijvend ruimte in de schuur, die toch al niet zo groot is. (To be continued …)

3 reacties

  1. Jan

    Waanzinnig herkenbaar, wij kwamen in 1990 in ons huis en toen stond daar een polsdik berkje van 2.5 meter. Samen met de buurman dun ik hem elke 2 jaar uit, maar ook bij ons groeit hij ons boven het hoofd, tegels in de tuin worden opgekrikt en hij neem flink wat zon weg, elk najaar komt er een kubieke meter blad vanaf. Sterkte met de operatie berk, we blijven het volgen!

  2. Yvonne

    Wel zonde van zo’n mooie boom maar je hebt gelijk… hij is een beetje te groot voor je tuin 🙂 Succes met het weghalen.

  3. Martin

    Het is echt te groot zo te zien. Zet er maar wat nieuws neer! Een hele onderneming zo. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑