Een koude douche

Maak je niet ongerust, dat is niet spreekwoordelijk, maar juist letterlijk bedoeld. Of maakt je dat juist ongerust?
Op Twitter maakte @WhatAboutWilma reclame voor de International Power Shower Week. Onnozel als ik soms ben dacht ik dat dit een initiatief was om de gezonde aspecten van koud douchen te combineren met de voordelen die het voor het milieu heeft. En ik dacht, goh, laat ik me er eens in verdiepen, en als het me wat lijkt doe ik het gewoon.

Dat verdiepen leidde naar de site van Joel Runyun die een paar jaar geleden bedacht dat het nemen van koude douches een metafoor kan zijn voor het nemen van lastige beslissingen in je leven. Zijn idee was dat als het je lukte om tegen je natuurlijk gevoel van comfort in, dertig dagen lang een koude douche te nemen dat je dan mentaal weerbaar genoeg bent om ook andere grote en kleine veranderingen in gang te zetten.

Daarnaast zijn er ook mensen die beweren dat het gezondheidsvoordelen heeft. Zo hoorde ik van iemand dat hij niet meer verkouden is geweest sinds hij met koude douches begon. Het zou goed zijn voor je bloedsomloop, voor je huid, voor je psyche, kortom, je doet jezelf zwaar te kort als je geen gebruik maakt van deze erg goedkope gezondmaker.

Ik was wel nieuwsgierig naar wat het met me zou doen. Natuurlijk kon ik wel bedenken dat het nemen van een koude douche niet heel fijn zou zijn. Maar zou het wennen? Zou je het uiteindelijk misschien zelfs prettig gaan vinden? Het menselijk lichaam is in hoge mate trainbaar, dus waarom zou je niet aan koude douches kunnen wennen?

Afgelopen maandag was het zover. Ik kwam zoals gebruikelijk op de fiets op mijn werk aan, en ging zoals gebruikelijk een douche nemen. Deze keer dus met de warmteregelaar helemaal aan de koude kant. Handen onder water. Ja, dat was best wel fris. Voeten ook een voor een. Hoofd eronder, en maak je borst maar nat. Uiteindelijk stond ik er helemaal onder. Je hebt hebt de neiging om diep te gaan hijgen. Om de ademhaling meer onder controle te krijgen concentreerde ik me meer op het uitademen. Dat hielp wel wat. Na enige tijd vond ik het voor een eerste keer wel welletjes. Nog geen twee minuten schat ik. Niet zo lang, maar, ik had het gedaan!!

In de dagen die volgden merkte ik dat ik er minder tegenop ging zien, en dat het me uiteindelijk lukte, op vrijdag, om er vijf minuten onder te staan. Dat is feitelijk langer dan ik normaal warm douche, dus misschien zelfs wat overdreven. Wat ik echter wel merkte toen ik er zolang onder stond was dat het water op het allerlaatst nog kouder werd. En dat bevestigde wat ik na een paar dagen eigenlijk al dacht: het water op mijn werk is niet ijskoud! Het duurt een poosje voor je echt koud water krijgt.

En dat maakte me meteen een beetje bevreesd voor de koude douche op zaterdag, als ik thuis was. Ik had het idee dat ons water thuis veel kouder was.

Welnu, dat klopt. 🙂 Vanmorgen was de première thuis, en ik kan je zeggen, dat was KOUD! Na drie minuten had ik er genoeg van. Ik vind dat ook lang genoeg hoor, maar morgen ga ik toch nog proberen of ik het ook thuis vijf minuten kan volhouden.

En hoe is dat nou, behalve koud. Het is kicken, echt waar! Als je onder de douche vandaan komt en je staat je met een handdoek stevig af te drogen dan voel je je echt heel lekker. Wakker, alert, energiek. Waarschijnlijk kan ik niemand hiermee overtuigen, maar ik zeg het toch: je doet jezelf te kort als je het niet doet.

Hoe lang blijf ik die gekkigheid volhouden? Net als bovengenoemde Joel zie ik het voorlopig als een ’30-day challenge’, tegen de tijd dat die dertig dagen voorbij zijn zie ik wel weer.

Oh ja, ik noemde mezelf onnozel hierboven. De Power Shower Week was door Wilma zelf bedacht, en helemaal geen wereldwijd fenomeen. 🙂 Zo zie je maar hoe je soms door een kleinigheid dingen in beweging kunt krijgen.

7 reacties

 1. Yvonne

  Het tintelende gevoel als je onder de koude douche vandaan komt ken ik wel, lijkt vast op het gevoel als je uit het koude dompelbad komt na de sauna, maar om dat elke dag te gaan doen… brrrr Succes met je experiment 🙂

 2. Liezzzje

  Brrr! Veel succes, deze #crazychallenge laat ik toch aan mij voorbijgaan

 3. Andries Wijma

  De temperatuur van het koude kraanwater kan per huis/gebouw zeker behoorlijk verschillen. Op sommige plekken is het koude water teleurstellend lauw. Bij mij is het eerst lekker koud en na een minuut wordt het iets minder koud.
  Helemaal koud douchen heb ik wel ervaring mee en misschien ga ik het binnenkort wel een tijdje proberen. Wat ik al lange tijd standaard doe is beginnen en eindigen met koud douchen. Eerst een minuutje de ledematen koud besproeien, daarna een tijdje warm douchen. Afsluiten met koud water weer eerst over de ledematen en dan over de rest van het lichaam waar het dan prima op reageert. Haar wassen met alleen koud of lauw water is ook een stuk beter dan met warm water en shampoo.

 4. Hans Verbeek

  Ik ben vorige week begonnen met koud douchen. Ik vind het nog niet prettig.
  Het tintelende gevoel dat je krijgt als je weer opwarmt, is wel prettig. Ik ga er nog wel even mee door.

 5. Dr. D.

  Sommige dingen wennen, andere weer niet.

  Ik ben halverwege 2013 begonnen met dagelijks koud douchen en zeker nog niet van plan om te stoppen. In termen van temperatuurverloop merkte ik dat mijn ‘comfortzone’ stopt bij een watertemperatuur van ongeveer 12 graden.

  Inmiddels, nu het water onder de 10 graden is gekomen in mijn badkamer, ervaar ik het koud douchen de eerste paar minuten als minder prettig en duurt het (logisch) langer voor ik me comfortabel voel onder de koude waterstraal.

  Het blijft een kick om jezelf te overwinnen, elke ochtend weer.

  (Ik kan niet wachten tot de watertemperatuur weer naar die o-zo-comfortabele 12 graden gaat!)

  • Peter

   Ik zal volgende week eens testen wat de temperatuur van het water op mijn werk is. Moet ik er even aan denken de thermometer mee te nemen.
   De keer dat ik het thuis mat was het net onder de tien graden, het zou me niet verbazen als het inmiddels nog weer wat kouder is.
   Ik weet overigens niet hoe betrouwbaar mijn thermometer is. Ik heb er vorig jaar een gekocht waarmee je de kerntemperatuur van bijvoorbeeld een kalkoen in de oven kunt meten. (Die at ik toen nog…) Dat is mijn enige thermometer die ik nat kan maken. Om het verschil tussen thuis en werk te meten is hij wel geschikt neem ik aan.

   Wat was bij jou de aanleiding om ermee te beginnen trouwens?

 6. Lieuwe

  Twee jaar geleden heb ik een kolenkachel aangeschaft. Omdat zuiniger aan wou doen met gas, heb ik de cv uitgezet. Uiteraard had ik dan ook geen warm water meer. In het begin was dit wel koud, maar dat went snel. Nu wil ik niet meer anders. Bij mij is het water dat uit de kraan komt vrij koud, dit heeft met de bevoorrading van Ameland te maken vertelde een installateur. Vorig jaar ben twee keer per week gaan zwemmen in het buitenwater. Toen heb ik dit tot november vol gehouden. Dit jaar zwem in nog steeds in het buitenwater, bij mij achter huis. Vanmorgen was het onder de 3 graden gezakt, best wel koud, maar wel heerlijk. Misschien is het wel een verslaving geworden. Na het zwemmen ga ik nog even heerlijk onder de koude douche, die dan ook warm aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑