Halve marathon Haarlem

Al enkele dagen was ik lichtelijk nerveus voor de Halve in Haarlem. Dat kwam denk ik vooral doordat ik er wel op gebrand was mijn tijd in Leiden (1:58:59) te verbeteren, en ik had ook het idee dat dat er wel in zou kunnen zitten. Dus in mijn hoofd was ik steeds aan het bedenken op welke km-tijden ik zou moeten mikken om het te halen zonder al te overmoedig te raken.
Een beetje raar was het wel, want normaal ben ik daar eigenlijk helemaal niet mee bezig.

Vanmorgen om een uur of negen van huis gegaan, eerst nog even tanken, en daarna naar mijn zoon die in Haarlem woont. Daar verkleed, nog wat gegeten en gedronken en een laatste maal het toilet bezocht, en toen naar het startgebied gewandeld. Hij woont daar lekker dicht bij.
Toen ik net in het startvak was aangekomen zag ik Marco, en hij liet me aan de hand van de kaart nog even zien waar de mogelijk lastige stukken zouden kunnen zitten.
Als snel werden we weggeschoten, en zoals ik al verwacht had ging Marco er vandoor. Zijn basissnelheid ligt een stuk hoger dan de mijne, dus ik zou er niet verstandig aan doen te proberen hem bij te houden. In eerste instantie ging het vrij zwaar, en de eerste km was in krap zes minuten. Ik besloot niet te gaan forceren en gewoon mijn tempo vol te houden. Dat bleek een goede strategie, want geleidelijk aan kwam ik beter in de race en ging ik soepeler lopen. Ik ben stom genoeg vergeten om onderweg, al was het maar bij de 5km punten, op het knopje van mijn Polar te drukken, dus mijn tussentijden weet ik niet meer. Wel weet ik nog dat ik elke keer dat ik keek voldoende onder de tijd zat om het verslaan van mijn eigen tijd mogelijk te houden.
Tot het verkeerd begon te gaan. Zo rond het 15 km punt kreeg ik last van een aanhechting in mijn heup die wel vaker vervelend doet, maar meestal pas als ik al weer bijna terug ben. Dit was veel te vroeg, en het werd ook steeds erger. De pijn begon door te trekken naar mijn knie, en dat maakte het lopen steeds lastiger. Ik heb zo nu en dan een stukje gewandeld, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om helemaal uit te stappen. Het was misschien wel verstandiger geweest.
Rond het 19 km punt begon er tot overmaat van ramp ook nog een schelpenpad dat weliswaar niet zo heel lang duurde, maar de combinatie van vermoeidheid en pijn maakte dat ik niet echt soepel kon blijven lopen. Uiteindelijk in 2:02:56 over de finish, ruim 4 minuten trager dan in Leiden. Ik was toch wel teleurgesteld.
Ik denk dat de combinatie van de op-en-neergaande beweging in de duinen tesamen met te geforceerd proberen een PR te lopen mij genekt heeft. Nu eerst maar een eens een paar dagen rustig aan doen en kijken hoe snel ik weer lekker kan lopen.

Marco blijkt een tijd van 1:47:59 gelopen te hebben. Fantastisch gedaan, en ook van harte gegund. Als er iemand last van blessures heeft gehad het afgelopen jaar dan is hij het wel. Een mooie afsluiting van een lastige periode.

Tot slot. Uiteraard weer veel reacties op het BV-lopen onderweg. Opvallend veel positieve. Variërend van kreten als "Bikkel", "Stoer" en "Klasse" tot "Ik zou het ook best willen doen, maar ik durf eigenlijk niet". De klassieker "Ben je je schoenen vergeten" was er natuurlijk ook bij, maar minder vaak dan anders. Leuk was nog de reactie van een clubje meiden die enthousiast riepen en de indruk wekten me al te verwachten. Dat waren vast de dochters van Marco. 🙂
Een nieuwe ervaring voor mij was nog "Hee, daar heb je er weer een op blote voeten!".

3 reacties

 1. Peter Reus

  Hi Peter,
  Mooi verslag !
  Groetjes,
  Peter

 2. Bjorn Paree

  Jammer dat het niet ging zoals je hoopte. Heb afgelopen weekend mijn debuut gemaakt als wedstrijdloper op blote voeten… maar ik was niet de enige en de volgende wedstrijd trek ik weer m’n schoenen aan 🙂

 3. Paula

  Hai Peter,
  Mooi verhaal hoor! En ik vind het getuigen van flink wat doorzettingsvermogen om de ZKAloop toch uit te lopen met pijn!
  VOlgend jaar weer?
  Groetjse, Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑