In het spoor van Jacob en Dirk – dag 2

De tent was vanochtend droger dan gisteren, dat had ongetwijfeld met de wind te maken, want het had wel nog geregend. De powerbank had ik gisteravond in de sanitaire ruimte achtergelaten, en daar lag hij vanmorgen braaf en opgeladen op me te wachten.
Even voor negen uur zat ik op mijn fiets en volgde ik zoals de route aangaf de IJsselmeerdijk. Er werd druk aan dijkverzwaring gewerkt, maar vooralsnog had ik er geen last van. Vanaf de dijk (waar ik overigens niet op, maar aan de landzijde naast fietste) ging het naar Oosthuizen. Daar vergeefs een omweg gemaakt om een praalgraf te bewonderen. Op de locatie die de kaart aangaf zag ik niets, er was wel een kerkhof bij een kerk, maar geen praalgraf te zien. Na enige tijd bedacht ik dat het graf weleens in de kerk zou kunnen zijn. Die was dicht dus ik ben maar weer verder gegaan.
Ik kwam door Etersheim, een plaatsje waar ‘het schooltje van Dik Trom’ stond. Dat verbaasde me, want ik wist niet beter dan dat Dik een fictieve personage was. Zojuist even opgezocht, op deze school blijkt dhr Kieviet, de schrijver, onderwijzer te zijn geweest toen hij het eerste Trom-boek schreef.
Ik kwam weer terug op de dijk en deze volgde ik tot ik in Hoorn was. Een leuk stadje met naast veel oude gebouwen ook aardig wat stadsvernieuwing die er best aardig uitzag. Bij de haven deed ik mij tegoed aan koffie met chocoladetaart. Daar kon ik wel weer even op rijden.
In Hoorn ook zag ik het voormalige bedelaarsgesticht. Van Lennep en Van Hogendorp bezochten dit instituut en hoorden tot hun afschuw dat ook gehuwde mannen en vrouwen gescheiden werden in het gebouw.
Vanuit Hoorn ging het met een fraaie boog naar Medemblik. Leuke en saaie plaatsjes wisselden elkaar af, ik vond het een mooie tocht. Vanaf Medemblik ging het, nadat ik nog een blik had geworpen op het kasteel Radboud, richting Enkhuizen. Deze keer grotendeels op de IJsselmeerdijk, maar nu met het water aan de linkerkant. Het was het stuk waarin ik ook eens profijt had van de wind.
De camping lag in Enkhuizen aan de route, dus die was snel gevonden. Op de camping, waar geen beheerder aanwezig was, moest ik na reservering via de website, een plekje zoeken op het deel dat ‘de slurf’ heette. Die slurf was zo smal dat het een poos duurde voor ik door had dat wat ik in eerste instantie aanzag voor de slurf het ook daadwerkelijk was. Mijn tentje laat nog een halve meter doorgang voor eventuele medekampeerders of langswandelaars. Ik heb daarom op de kopse kant maar een haring weggehaald, dan is er net een beetje meer ruimte.

1 reactie

  1. Mirjam

    Mooie plaatjes van een mooie tocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑