In het spoor van Jacob en Dirk – dag 3

Gisteren was ik al heel vroeg wakker. Zoals ik al had verwacht was de tent kleddernat, niet vanwege regen maar door dauw en condens. Dat hoort er een beetje bij in deze tijd van het jaar.
Gisteren al getest dat het hooguit krap tien minuten fietsen was naar de boot, dus ik kon rustig aan doen. Niettemin was ik er toch drie kwartier te vroeg. 🙂
Geen probleem, het was niet koud. Lange tijd was ik de enige, maar uiteindelijk denk ik dat er misschien wel vijftien fietsen op het achterdek stonden.
Het was een rustige overtocht, een beetje grijzig. De koffie was boven verwachting.
Aan wal gekomen snel het stadje uit. Ik was al eens in Stavoren en vond het een beetje vergane glorie met lelijke nieuwbouw. Ook Van Lennep vond het tweehonderd jaar geleden al niks.
Hindeloopen is mooier, en Workum heeft aardige stukken. Daar de plaatselijke boekhandel gekocht om een paar kaarten te kopen.
Het is wel prettig dat mijn route grote stukken via knooppunten gaat, daardoor kan ik mijn telefoon grote stukken op zwart houden, en dat komt het oplaadproces ten goede.
In IJlst werd het tijd voor lunch, en ik dacht, als ik nou iets stevigs neem kan ik er voorlopig even tegen en kan ik vanavond volstaan met brood en eventueel een soepje. Op het terras van Het Wapen van IJlst had ik een prima plek met uitzicht op de naastgelegen brug die om de vijf minuten zo’n beetje openging en een gezellige buurman die mijn tocht aan de hand van de dagboeken van JvL ‘geniaal’ vond. De uitsmijter smaakte ook nog eens heerlijk.
Ik had getwijfeld of ik wel helemaal door zou rijden naar Sneek maar het ging voorspoedig dus op naar de Waterpoort. Voor het zover was ging het fietspad met een steil trapje (gelukkig wel met ‘glijbaan’ voor de fiets) onder een spoorbaan door. Het naar boven duwen bevestigde mijn voornemen om vanaf oktober naar de sportschool te gaan. Het ging net. (het NL net, niet het Friese).
Zie de foto voor het trapje.
Vanaf Sneek zat ik een tijd achter een clubje rondzwalkende scholieren die uiteindelijk net als ik naar Bolsward gingen. Ik heb ze eenmaal ingehaald, maar na het kerkje van Nylân, waar ik even voor stopte, zat ik weer achter ze. Vlak voor Bolsward haalde ik ze weer in en daarna heb ik ze niet meer gezien. Ze hadden het volgens mij heel gezellig met elkaar, maar of dat de verkeersveiligheid ten goede kwam?
In Bolsward voor het hotel waar JvL en DvH hadden overnacht op een stenen trap bij het water de kaarten geschreven. Even buiten de plaats zag ik een brievenbus, dus die missie was volbracht.
Na Bolsward tot Harlingen reed ik door bekend terrein. We hadden daar al eens gefietst toen we vanaf de camping bij Makkum naar de Tall Ships in Harlingen gingen kijken. Het was toen heel warm als ik het me goed herinner.
En nu sta ik dus op de camping bij Harlingen en heb een dag rust ingelast.

2 reacties

  1. Yvonne

    Gelukkig nu een grotere plek om te kamperen

    • Peter

      Ja, Enkhuizen was echt wel een uitzondering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑