Mediabelangstelling

Zo loop je jaren in relatieve stilte je blootsvoetse kilometers, en zo wil ‘iedereen’ ineens met je praten, en is er ook verder media-aandacht voor lopen op blote voeten.

Het begon met interview met Elke van Riel, die een artikel voor Volkskrant Magazine wilde schrijven. Dat gesprek vond al plaats in de eerste helft van november. Het was onduidelijk wanneer het gepubliceerd zou worden.

Vorige week ineens het artikel in Nature over een onderzoek dat Daniel Lieberman et al hadden gedaan naar de manier waarop geschoeide en niet-geschoeide lopers hun voeten neerzetten. Voor het artikel zelf moet je een abonnement hebben op Nature, maar Lieberman heeft ook een eigen website waar een en ander te vinden is.

In NRC Handelsblad werd vervolgens in ruim een halve pagina aandacht aan dit stuk besteed. In dit stuk werd onder meer gesproken met Steef Bredeweg, sportarts van het UMC in Groningen. Het volgende citaat:
Bredeweg oordeelt scherp: β€žEr is geen wetenschappelijke onderbouwing
voor de demping van de schoen, voor de stijfheid van de zool, voor de
correctie van naar binnen of buiten hellende voeten en voor steunzolen.
Er is nooit aangetoond dat je er blessures mee voorkomt of dat de
prestaties er door verbeteren. Zelf denk ik dat het
hardloopschoenconcept helemaal achterhaald is.”

Ook veel andere kranten, waaronder de Volkskrant, besteden aandacht aan dit onderzoek. En ook de Hardloopkrant laat zich niet onbetuigd.

Al dan niet toevallig verschijnt in het weekend daarna dan eindelijk het stuk over (hard-)lopen op blote voeten in Volkskrant Magazine. Het levert wat extra hits op op mijn weblog en enkele bekenden blijken het gelezen te hebben, maar verder blijft het stil.

Tot ik gisteren ineens een mailtje kreeg van een medewerkster van het Vara radioprogramma Spijkers met koppen. Of ik zin en tijd had om zaterdag in het programma te komen om over het hardlopen op blote voeten te praten met Dolf Jansen. Daar moest ik even over nadenken, maar uiteindelijk besloten om het te doen. Behalve met mij zal Dolf ook praten met mede-blootvoeter George Kerkhoven en bovengenoemde Steef Bredeweg.

Spannend, maar ook erg leuk. Denk ik. 😐

2 reacties

 1. Tobias

  Ha pappa!
  Wat leuk, al die media-aandacht. Of loop je vanaf nu toch liever weer in de anonimiteit?
  Ik stay tuned morgen tussen 12:00 en 14:00.
  De uitzending verschijnt ook als podcast dus das mooi!
  Groetjes,
  Tobias

 2. Draver

  Dank voor je reactie op mijn weblog, heb helaas de uitzending op de radio gemist, groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑