Het nieuwe asfalt uit de titel betreft niet echt nieuw asfalt, maar de nieuwe toplaag die afgelopen week op de Dordtse atletiekbaan is gelegd. Ook de belijning ziet er weer picobello uit.
Hoe het loopt weet ik nog niet. Toen ik afgelopen dinsdag op de baan wilde gaan lopen was ‘men’ er nog mee bezig, en mocht ik de baan niet op. Eigenlijk, achteraf gezien, wist ik wel dat het te gebeuren stond, maar ik was het simpelweg vergeten. Nou was ik het vorige weekend uitgekomen met een pijnlijk plekje onder mijn linkervoet, op de plek waar de middelste teen en het middenvoetsbeentje bij elkaar komen. Ik was al bang dat dit de volgende reden was om niet echt aan opbouwen toe te komen, en toen ik niet bleek te kunnen lopen op de atletiekbaan besloot ik dit als een ’teken’ te zien, en ben ik helemaal niet gaan lopen.

De volgende dag, op woensdag, voelde het al weer een stuk beter, en heb ik mijn gewone rondje door Stadspolders gedaan. Ook donderdag ben ik gaan lopen, hetzelfde rondje van 7 km door Dubbeldam als vorige week, met de route over het ruwe fietspad. Dit verliep allemaal prima.
Om de beoogde drie extra kilometers te lopen (ten opzichte van het weektotaal van vorige week ) moest ik dus op op zaterdag en/of zondag nog 3 km meer lopen dan vorige week. Zaterdag heb ik een nieuwe route bedacht door Dubbeldam die uiteindelijk 6,5 km was, en vandaag, zondag, heb ik een route van 10 km gelopen die ik al flink lang niet meer gedaan had.

Zodoende heb ik deze week uiteindelijk in totaal 31,5 km gelopen, en dat stemt tot grote tevredenheid. Het zou leuk zijn als ik de komende week al op 35 km zou kunnen uitkomen, maar ik heb al zo vaak te snel opbouwen moeten bezuren met een blessure waar ik dan weer een paar weken mee zoet was dat ik geen enkel risoco wil nemen. Er wordt ook vaak gezegd dat je de uitbreiding per week moet beperken tot niet veel meer dan 10%, en ik denk dat dat voor mij in elk geval wel wijs is. Of het genetische zwakte is, of een kwestie van ouder worden en spieren, pezen en gewrichten die zich niet meer zo makkelijk aanpassen weet ik niet. Is ook niet zo belangrijk misschien. Maar als ik ooit nog eens een marathon wil lopen (en dat wil ik) dan zal ik mijn beperkingen goed in de gaten moeten houden. Dat is de afgelopen week in elk geval goed gelukt, en dat stemt tot tevredenheid.