Op de fiets door Frankrijk dag 9 – Chalons-En-Champagne

Vandaag heb ik een rustdag in Chalons-En-Champagne en daar was ik ook wel aan toe.
Het was eergisteren, toen ik zo’n beetje de Ardennen achter me ging laten en ik bemerkte dat de omgeving nog allesbehalve zo plat als een dubbeltje was, dat ik me begon af te vragen of ik niet een beetje te optimistisch gepland had. Ik had na de Ardennen meerdere dagen van meer dan 80 km gepland, en dat gold zelfs voor het steilere deel na Nevers. Hoe kwam ik zo? Ik weet dat ik met een half oog naar de afstanden van mijn Romereis had gekeken, maar dat had beter een heel oog kunnen zijn. (Twee ogen voegt in mijn geval niet zoveel toe :))

Met de afstand die ik nog af te leggen had kon ik me eigenlijk geen rustdag meer permitteren.
Ik werd er echt een beetje vervelend van, en onderweg zijnde naar Dun-sur-Meuse ging ik zelfs serieus overwegen om daar de Maasroute naar huis nemen. Maar na een goed gesprek met het thuisfront en een nachtrust vond ik dat toch een beetje een armzalig plan. Bovendien had ik die Maasroute al eens gefietst, zij het de andere kant op.

Wel had ik inmiddels bedacht dat ik bijvoorbeeld nog tot Nevers de oorspronkelijke route zou kunnen volgen, en dan met een route langs de Loire tot Orléans zou kunnen gaan, en vervolgens daar de Jacobsroute naar Nederland zou kunnen nemen. Of dat allemaal haalbaar is in de tijd moet nog blijken, eventueel kan ik ook nog een stuk met de trein gaan.
Dus tja, het voelde eerst een beetje zuur, maar ik begin langzamerhand aan het idee te wennen.

Nog even over gisteren. Ik was van plan om op het traject naar Chalons-En-Champagne ongeveer halverwege een camping te nemen. Er zou een minicamping bij een gite zijn, en ik wilde daar hetzij kamperen hetzij in een echt bed slapen. Maar op bellen werd niet opgenomen. En toen ik op het punt stond waar ik had moeten gaan omrijden voor de gite bedacht ik ineens dat er op de site van de Europafietsers nagekomen aanpassingen op mijn boekje konden staan. Ik kijken, en inderdaad, de eigenaar van de gite bleek overleden, en de toekomst was nog onzeker.

Toen had ik de keuze tussen 10 km terug naar een vorige camping of 50 verder naar de volgende. Om nog onnaspeurlijke redenen besloot ik tot het laatste. Dat werd afzien, niet eens zozeer door de afstand en de klimmetjes, maar vooral door de warmte en het gebrek aan schaduw.
Zoals jullie uit het bestaan van dit verslag kunnen opmaken heb ik het gehaald, maar het was zwaar. Vanaf morgen tropenrooster, dus heel vroeg vertrekken.

2 reacties

 1. Yvonne Oosterveen

  Na zo’n lange tocht heb je wel een rustdag verdiend Het is geen wedstrijd hè? Je doet het voor je ontspanning… zeggen ze
  Wel heb je steeds mooi weer zo te zien?

 2. Eric Visser

  Ha Peter,

  We hebben een keer samen gegeten bij een huttentocht, van Wereldfietsers. Ik fiets momenteel terug van Oloron Saint Marie,..ben in de buurt, schuin onder Auxerre.
  Misschien leuk om even te bellen, uitwisselen ervaringen??
  Of appen, mijn nummer is nnn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑