Op reis met de fiets: een slaapmat (en handdoeken)

Ook met de aanschaf van een slaapmatje kun je je eindeloos verliezen in gewik en geweeg over de exemplaren die je zou kunnen kopen. Ik heb nog een heel oude Thermarest (> 20 jaar schat ik) waarvan de selfinflating eigenschappen in de loop van de jaren wel zijn verdwenen, en die met zijn 2 cm dikte toch wel wat spartaans, en ook niet zo erg warm is.

De techniek heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan, en voor het lichtgewicht kamperen blijkt de eigenschap ‘selfinflating’ niet meer zo belangrijk, of hij past niet bij andere eigenschappen die wel belangrijk worden gevonden: gewicht en isolatie.

Dé merken voor de lichtgewicht matjes zijn momenteel (nog altijd) Thermarest en Exped. Afgaande op de ervaringen die je over de verschillende kandidaten matjes kunt lezen op het web heb ik uiteindelijk gekozen voor de Exped Synmat UL 7 M:

 • Exped: merk
 • Synmat: synthetische isolerende vulling, dit in tegenstelling tot Downmat, met dons gevuld
 • UL: ultra light
 • 7: dikte in cm
 • M: breedte-indicatie, staat voor 52 cm

En hij ziet er zo uit:

Dit plaatje komt van de website van OpPad, ik zal t.z.t. nog wel een foto maken van mijn eigen exemplaar, tesamen met een foto van de mat in zijn hoesje.

Ik kocht hem bij  De Vrijbuiter voor € 110, en dat is een erg nette prijs.

Toen we toch bij de Vrijbuiter waren ook nog even verder rondgekeken of er nog wensen van mijn verlanglijstje te vervullen waren, en zo kwam ik uiteindelijk ook nog met twee microvezel handdoeken thuis. Die gebruik je niet voor het heerlijke gevoel, maar vooral om het feit dat ze zo klein zijn, en lekker snel weer droog. Uit oogpunt van risicospreiding kocht ik er een van Rubytec, en een van Care Plus.

3 reacties

 1. max

  Hoe beviel dat matje nou? Is het veel zwaarder dan de thermarest? Was vandaag bij de zwerfkei en heb weer van alles bekeken.

  Hoe beviel het handdoekje en welke maat heb je gekocht? Was het iets voor onderweg?

  • Peter

   Mijn matje beviel me prima, ik kon er goed op slapen. Ik heb wel het idee dat hij heel langzaam leeg loopt. Als ik een tweede nacht op dezelfde plek slaap moet ik er wel een beetje lucht bij blazen.
   Ik had twee handdoekjes, een van Rubytec, die doet qua materiaal wel wat denken aan die gele keukendoekjes, en een van CarePlus, die ia wat meer ‘fluffy’ en vind ik wat lekkerder voelen. Die heeft wel een iets langere droogtijd denk ik. Er gaat natuurlijk niets boven een royale katoenen handdoek, maar voor onderweg bevielen ze me beide wel goed. De maat is volgens mij ‘medium’ en dat is zoiets als een kleine handdoek. Als je na het douchen even het meeste water met je handen van je lichaam veegt zijn ze (voor mij) groot genoeg.

 2. max

  Raar van die matjes. Ik blijk 2 kleine gaatjes in de thermarest te hebben. Die kan ik gewoon lijmen met een spulletje. Was het bij jou meteen na de eerste nacht al zo? Die krengen zijn wel gevoelig volgens mij. Zucht. Ik zal eens kijken welk handdoekje ik heb. Piepklein dat wel -)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑