Revolutie!

Afgelopen weekend heb ik een opmerkelijk stap gezet: ik heb winterschoeisel aangeschaft. De eerste twee winters in blotevoetenbestaan waren betrekkelijk zacht en ik kon wel leven met een aantal weken rust. De afgelopen twee winters waren echter van een andere orde en met name de laatste winter leverde veel onloopbare dagen op voor een BV-loper. Zo langzamerhand werd ik rijp voor een vorm van schoeisel waarmee ik op te koude dagen toch kon lopen.

Welk schoeisel daar dan voor in aanmerking kwam, daar kwam ik niet zo uit. De Vibram Fivefingers waren misschien een optie, maar de verkrijgbaarheid in Nederland was aanvankelijk ronduit slecht. En dat gold eigenlijk ook voor alternatieven als Feelmax  of Terra Plana. Enige tijd geleden heeft zich in Tilburg de zaak Anyones Running gevestigd, en het mooie van deze zaak is dat alle drie de merken die ik noemde door hen gevoerd worden. Verder is Tilburg vanaf mijn eigen woonplaats prima te bereizen.

Afgelopen vrijdag was het zo ver. Ik was ’s middags vrij en ben naar Tilburg afgereisd. Vanaf het station makkelijk te vinden en goed aan te lopen. In de winkel aardig ontvangen door eigenaar Paul Aarts. Het halve assortiment aan mijn voeten gehad, en ‘gelukkig’ hadden ze de Fivefingers niet in mijn maat, want anders was ik wellicht voor de bijl gegaan. Nu heb ik gekozen voor de Feelmax Niesa.

Feelmax Niesa Het was ook goed dat ik nog even met Paul aan de praat raakte, want daardoor merkte ik dat de maat 43 die ik aan had (mijn ‘normale’ maat is 42) rechts toch wel een beetje krap zat. Dan ook maar eens een 44 passen. Die zat links dan wel weer een beetje ruim. Maar goed, beter te ruim dan te krap.

Voor net geen 70 euro heb ik een paar superlichte schoenen met een erg dunne zool. Jammer is dat de schoen vrij hoog is waardoor er wat schuureffecten langs mijn enkel optreden. Het andere Feelmax model heeft dat weer niet, maar van die schoen is de zool niet erg geschikt om op asfalt en beton te lopen. Aangezien ik dat nou juist het meeste doe viel de schoen daardoor af.

Toen ik ’s middags thuis kwam en de aanwinst aan vrouw en dochter wilde laten zien zag ik direct dat ik een verkeerde maat bij me had: 1 schoen maat 43 en 1 maat 44. Dat was balen. Zodoende maakte ik de dag er op weer een ritje naar Tilburg om de verkeerde schoen om te ruilen. Met veel excuses en een paar ’tenensokken’ (leuk voor een van mijn huisgenoten) werd de ruil beklonken.

Dus ja, revolutie is het wel een beetje. Het is niet mijn eerste keuze om op schoenen te lopen, maar ik vind het toch ook wel belangrijk om de loopconditie een beetje op peil te houden. Het grote voordeel van de Niesa’s boven de Fivefingers is in elk geval dat ik de eerste onderweg heel gemakkelijk uit en eventueel weer aan kan trekken. Dat uittrekken zal met de Fivefingers ook nog wel gaan, maar daarna weer aan: das best een gepruts.

2 reacties

  1. Annemarie

    Ik hoop dat ik je de volgende keer herken! Bij de Safarirun herkende ik je namelijk aan je blote voeten, vandaar……

  2. Raymond

    VFF’s aantrekken wordt je vanzelf handig in, tenminste dat vond ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑