Rondje NL 2023, dag 1

Eigenlijk zou ik dit jaar naar mijn naar Frankrijk geëmigreerde broer en zijn vrouw fietsen, maar toen ik de data concreet wilde gaan bepalen ontdekte ik dat er deze zomer nergens een gat van ruim drie weken zat waarin ik de tocht zou kunnen maken. Jammer, maar dat plan gaat dus naar volgend jaar.

Het rondje NL dat ik nu bedacht heb komt brengt me op allerlei plekken waar ik nog niet eerder gefietst heb. Al geldt dat niet voor de laatste kilometers voor ik bij de camping was. In mijn middelbare schooltijd bezocht ik geregeld Schiphol, en ik deed dat meestal op de fiets (een km of dertig vanaf Leiden waar ik woonde). Ik ging dan ofwel dwars door de Haarlemmermeerpolder, of ik ging langs Oude Wetering om mijn medespotter Leo op te halen. Die route voerde dan langs de Westeinder Plassen. Of de camping waar ik nu sta er toen ook al was weet ik niet, maar de vergane staat van het sanitair suggereert van wel.

Het is niet typisch het soort camping waar ik bij voorkeur overnacht. Hoofdzakelijk stacaravans, allemaal op hun eigen stukje grond, met hekken en bossages eromheen. Ik kreeg nog op mijn kop van mijn achterburen, want ik had mijn fiets aan hun hek vastgemaakt. Ik had me totaal niet gerealiseerd dat dat privéhekken waren, hetgeen de buurman niet kon begrijpen. Hij was echt ‘pissed’. Nou ja, ik heb braaf mijn fietsje verplaatst en morgen ben ik weer weg.

De fietstocht verliep prima, al miste ik wel net mijn pontje naar Papendrecht, en bleef de volgende die een minuut of tien later zou gaan, nogal lang liggen. Bij navraag bleek er aan de overkant een elektrische waterbus te liggen die eerst opgeladen moest worden voor hij weer verder kon. Het was een dag met behoorlijk wat wind uit het noorden, helaas net de kant die ik op wilde. Om mijn knie, waar ik eerder dit jaar last van had, en die nog steeds niet helemaal honderd procent is, niet te veel te belasten deed ik het rustig aan. Aan de Zegerplas bij Alphen aan den Rijn dronk ik wat en at een tosti, en verbaasde me over het uitzicht over het water. Als kind kwam ik wel in Avifauna, en dat was Alphen volgens mij, een dorp met een attractie. Maar als je nu naar al die hoogbouw aan de overkant van de plas kijkt lijkt het wel allure te hebben. Maar misschien is het in feite nog steeds een dorp met een attractie. Oh nee, in elk geval twee, want het Archeon zit er ook.

Het laatste memorabele wat ik nog kwijt wil is dat ik door Rijnsaterwoude kwam, een dorp waar de voorouders van mijn oma van moederszijde vandaan komen, of toch in elk geval gewoond hebben. Ik moet nog eens uitzoeken of daar ook adressen van bekend zijn.

7 reacties

 1. Mirjam van Rijn

  Had “Krullie” hier niet een landje aan de Westeinder plassen, zoals ze dat noemden?
  Welk stadhuis heb je gefotografeerd?

  • Peter

   Nee, dat was aan de Braasem, wel vlakbij. En het stadhuis is in Gouda. Ik moet nog even ontdekken hoe ik onderschriften bij de foto’s maak. 🙂

 2. Cobi

  Wat een flauwe reactie van je buurman, maar misschien was je de zoveelste al? Goeie reis en ik lees uiteraard graag je verslag

  • Peter

   Ja, ik begreep dat ‘iedereen’ die hier met een tentje stond zijn/haar fiets tegen hun hek zette. Ach, ik kan het wel hebben hoor, de tijd dat ik daar stress van kreeg ligt ver achter me.

 3. Leo

  De tijd van Alphen als een dorp met een attractie ligt al heel wat jaren achter ons. Hetzelfde geldt voor Zoetermeer. Maar wij zijn er ook niet jonger op geworden.
  Ben benieuwd waar je rondje Nederland je nog meer brengt. Veel plezier

 4. Gerard

  Leuk om te lezen!
  Die hekbewaker heeft natuurlijk ook helemaal niks anders km zich druk over te maken, dan krijg je dit

 5. Wendy

  Welkom in deze regio. Mensen soms zo onvriendelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑