Tai chi (1)

Gisteravond ben ik naar de eerste les geweest van de Tai chi cursus die ik dit seizoen ga volgen. Hoe kwam ik er bij dat te gaan doen, en welk doel dient het? Eigenlijk weet ik dat niet zo goed. Enkele jaren geleden kocht ik het boek Chirunning van Danny Dreyer en hoewel ik niet zou willen beweren dat ik daardoor een Chirunner geworden ben (is ook moeilijk uit een boekje) heeft het kennelijk toch ‘iets geraakt’, want sindsdien heb ik steeds het idee gehad dat ik meer wilde weten van de achtergrond van deze loopmethode.

De bijeenkomst gisteravond begon een beetje rommelig. De Stichting ToBe onder wier paraplu de cursus wordt uitgebracht had op de website vermeld dat de cursus op maandag 5 september zou beginnen, en zo dacht de docente, Mirjam van Oeveren, er ook over, maar de aanwezige medewerkers van ToBe waren er niet van uitgegaan dat we al gingen beginnen en de ruimte waar we de komende periode aan de slag zullen gaan bleek niet beschikbaar. Geen probleem, de theaterzaal was wel beschikbaar, en daar werden we heen gedirigeerd. De grond bestond gisteravond uit 6 mensen, 4 mannen en 2 vrouwen. Het minimum aantal mensen om de cursus door te laten gaan is 10, maar volgens Mirjam waren er nog mensen niet die wel op haar lijst stonden, dus zij ging er van uit dat het gewoon door zou gaan.

De les zal in principe uit twee delen bestaan. We beginnen met “Qigong” (uit te spreken als tsjie ghong), waarvan Wikipedia als definitie geeft: ~ is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren. Hierbij zullen we steeds een achttal oefeningen doen die een heilzame werking moeten hebben op verschillende aspecten van het menselijk lichaam.
Daarna worden de feitelijke Tai chi vormen aangeleerd. Als ik het me goed herinner zullen we er dit seizoen 24 leren.

Ik weet nog niet wat ik er van vind, maar ik vond het zeker aangenaam om te doen. De concentratie waarmee de oefeningen gedaan worden werkt uiteindelijk erg ontspannend. Wordt vervolgd.

2 reacties

  1. Jan

    Aan de ene kant wekt zoiets nieuwsgierigheid op, zo van ha leuk iets nieuws. Aan de andere kant heb ik ook wel iets van de nuchtere hollander met “aan mijn lijf geen polonaise”. Ik blijf benieuwd naar wat je hier van opsteekt!

    • Peter

      Dat heb ik ook hoor Jan. Zo heb ik wel wat twijfels bij de gezondheidsbevorderende kanten van die Qigong oefeningen, maar ik laat me graag verrassen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑