week 11 woensdag (10,7 km; 8,2 C; N1; bewolkt)

Voelde me gisteren, op mijn normale loopdag, wat lusteloos. Ik besloot daarom mijn training een dag op te schuiven. En dat was denk ik wel een goed idee. Vandaag lekker gelopen, 60′ op DL2 met wat in- en uitlopen erbij. Het was vrij fris, en dat nodigde meteen weer uit tot meer commentaar en opmerkingen van de zijlijn. De eerste kilometer was het inderdaad wat koel aan de voeten, en ook aan de handen trouwens. Daarna was ik goed op temperatuur.


Ik had mijn Garmin niet ingesteld op deze training, en dat is op zich ook niet echt nodig. In de gaten houden of het uur al voorbij is is niet echt een ingewikkelde zaak. Maar een nadeel is dat de weergave van het tempo nogal schokkerig gaat. Terwijl je voor je gevoel steeds ongeveer hetzelfde tempo loopt toont hij toch een brede spreiding. Als je een ingestelde lap aan het lopen bent toont hij volgens mij het gemiddelde over het reeds gelopen deel van de lap, en dat geeft een veel constanter beeld.
Het lijkt me een goed idee om voortaan op zondagavond even de trainingen van de komende week in te stellen, heb ik er daar geen omkijken meer naar.

2 reacties

  1. jan

    Merk zelf ook dat ik niet zo constant tempo loop als ik wel denk. Zie wel een bepaalde regelmaat terugkomen. Tussen 2 en 4 km ligt tempo zo’n 5 procent lager dan gemiddeld. Na 6km gaat het omhoog tot zeg maar 5 % sneller dan gemiddeld. De laatste kilometer is heel vaak het snelst. En vreemd maar waar ik merk niet dat die kilometers meer inspanning kosten. Tussendoor kan er zo maar een kilometer tussen zitten die 20 seconden langzamer is dan de kilometer ervoor of erna, zonder Garmin zou ik dat niet eens merken. Of zou het aan die Garmin liggen, of zou het te maken hebben met de positie t.o.v. de satelieten

    • Peter

      Ik heb tot nu toe nog nooit zo’n gedetailleerde studie gemaakt van mijn loopgedrag. Heb wel het gevoel dat ik pas na een kilometer of vijf in een lekker vast ritme kom, maar ik kan dat nu niet staven met gegevens. Ik zal van de week mijn data eens wat nauwkeuriger bekijken om te zien of ik ook zo’n soort patroon kan herkennen als jij beschrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑