Week 20: Halve Marathon Leiden

Vanmorgen was ik al vroeg wakker, en dat terwijl ik er pas tegen 1 uur vannacht in lag. Mijn schoonouders moesten nog even van Zestienhoven (pardon, Rotterdam Airport heet dat tegenwoordig) worden opgehaald. Toen we binnendoor naar hun woonplaats Zoetermeer reden zagen we het hevig flitsen in de verte.  En toen we van Zoetermeer weer terugreden naar Dordt was het inmiddels erg hard gaan plenzen. Ik hoopte maar dat het flitsen de volgende dag weer over zou zijn. In Dordrecht aangekomen bleek het daar droog te zijn.

Toen ik wakker werd was het ondertussen ook hier gaan regenen. Maar geen onweer!. Met de trein van kwart voor acht vertrokken naar Leiden. Daar aangekomen regende het nog steeds. Naar de Pieterskerk om mijn startnummer te halen. Het nummer wist ik niet meer, maar de organisatie gelukkig wel. Met het nummer in mijn tas een beetje gaan ronddwalen. Het was inmiddels zo goed als droog. Het was duidelijk: ik was veeeel te vroeg. Even gekeken waar de verkleedruimte was, even het finishgebied verkent (zag er voor een BV-er goed uit) en toen begon het eindelijk tijd te worden om me te gaan verkleden. Na het inleveren van mijn tas in lichte draf naar het startgebied. Tien minuten voor tijd stond ik klaar. De eerste gesprekken over het hoe en waarom van BV lopen vonden plaats. J

Precies op tijd werden we weggeschoten en had ik geen tijd meer om zenuwachtig te zijn. Breestraat, Korevaartstraat, Lammenschansweg. Tja, ik heb vele jaren in Leiden gewoond, en dan weet je dat allemaal wel. De Lammebrug bood het eerste wat ruwere asfalt, maar zo pril in de race kun je dat makkelijk hebben. Ik had begrepen dat elke kilometer aangegeven zou staan. Misschien was het zo, maar dan heb ik er wel wat gemist. De 5 km aanduiding hing boven de weg en was dus niet te missen. Er waren 27’44” verstreken. Het had niet veel moeite gekost, dus ik begon te denken dat een tijd binnen de twee uur wellicht tot de mogelijkheden behoorde. Vanaf Zoeterwoude ging het door de polder. Het fietspad dat ik gevreesd had, de Hofweg, bleek erg mee te vallen. Het werd eigenlijk pas een beetje lastig bij de Baarsweg, toen we een km of 7, 8 onderweg waren. De weg was wat grof, maar het gras erlangs was kort geleden gemaaid, en liep daardoor erg lekker!

Het tien km punt bereikte ik na 27’40”. Dat was erg mooi glad gelopen! Daarna werd het echter wel wat zwaarder. Langs de Korte Vliet nog niet, dat asfalt liep buitengewoon lekker, maar daarna werd het zwaarder. Toch moet ik zeggen dat het vaak wel mogelijk was om bijvoorbeeld over de stoep in plaats van de weg te lopen waardoor het net even wat lekkerder liep. Dat het derde 5 km
stuk zwaarder was bleek wel uit de tijd: 28’56”. Ik was duidelijk aan het inkakken. Dat had en met vermoeidheid, en met hier en daar wat zwaardere stukken weg.

Bij het 18 km punt werd ik tot mijn verrassing ineens ingehaald door een man met een paars ballonnetje en een stel navolgelingen. Krijg nou wat, dat waren de 2:00 pacers waarvan ik van tevoren had gedacht dat ik misschien wel kon aansluiten. Dat heb ik toen meteen alsnog maar gedaan, en dat was maar goed ook, want ik ben er niet zo zeker van dat ik uiteindelijk binnen de twee uur geëindigd was. Mijn officiële tijd 1:58:42, dat is 5 seconden langzamer dan mijn zelfgeklokte tijd. Klopt dus vast wel.

De woorden "blote voeten" zijn vandaag in mijn omgeving wel heel erg vaak gevallen. Meer nog dan ik me kan herinneren van de 7HL. De meeste gehoorde opmerking is uiteraard “hee, je bent je schoen vergeten/verloren”, maar er werden ook relaties gelegd met de crisis. Van langs de kant hoor je hoofdzakelijk verbazing, soms afgrijzen, maar ook wel bewondering. Van medelopers soms ook belangstellende vragen: hoe het liep, waarom ik het deed etc.

Als ik eerlijk moet zijn, dan kwam deze halve marathon net even te vroeg. Doordat ik op het laatst erg moe werd viel het me steeds moeilijker om technisch goed te blijven lopen, en daar waren mijn voeten dan weer niet zo blij mee. Toch ben ik uiteraard hartstikke blij met het resultaat.

6 reacties

 1. Bob Stultiens

  Gefeliciteerd!!!! Knap om dit te doen in die tijd. Neem de tijd om te herstellen.

 2. Peter

  Dank je wel Bob. Dat herstellen komt deze week helemaal vanzelf goed. Vandaag doe ik sowieso niks, morgen heb ik geen tijd vanwege mijn werk, en vanaf woensdag t/m het weekend ga ik wandelen in Luxemburg. Worden de spieren weer eens op een andere manier belast. 🙂
  Wat is de opmaak van mijn verslag trouwens een bende geworden. Is een gevolg van knip/plakken uit Word, dat doe ik anders nooit.

 3. Ronald

  Proficiat Peter! Erg lastig lijkt me dat, al die rare opmerkingen.
  Tja, dat plakken en knippen vanuit Word, dat doe ik ook niet meer.

 4. Marco

  Goed gedaan Peter!
  We leven in een leuke tijd, namelijk toen het nog niet gewoon was om op bv mee te doen aan een hardloopevenement. Ja jongen, in opa’s tijd… Ik vind het een van de charmes van onze hobby. De klassieker onder de uitroepen is ‘je bent je schoenen vergeten!’ Daar word je wel eens moe van. Leuker zijn de kinderen die je verwonderd nawijzen.
  Wat je site betreft: ik heb dat opmaakprobleem ook gehad. Je kan het verhelpen door je bericht te wijzigen en het tabblad ‘HTML bewerken’ te kiezen. Daar kan je alle overbodige opmaak wissen.

 5. Jannet

  Een beetje late reactie van mijn kant: gefeliciteerd met je mooie tijd. Ruim binnen de 2 uur, mooi hoor.
  Eergisteren moest ik nog aan jou en Bob (de enige 2 BV lopers die ik ‘ken’) denken. Ik liep in het A’damse Bos en daar zag ik ook iemand BV trainen over een grindpad. Lijkt me niet echt lekker die kleine kiezeltjes?
  Het voordeel is natuurlijk wel weer dat je geen steentjes in je schoenen krijgt.

 6. Peter

  Dank je wel Jannet. Ik ben ook geen liefhebber van grind, maar hoop wel ‘ooit’ in staat te zijn het over enige afstand te kunnen hanteren. Dat maakt de flexibiliteit om aan diverse soorten wedstrijden mee te doen weer groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Onderweg

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑