Gisteravond al alles klaargelegd zodat ik naar mijn werk kon gaan lopen. Er werden temperaturen verwacht rond een graad of vier in het binnenland, en zes aan de kust. Het leek me wel een goed idee om (voor het eerst dit seizoen) een lange tight aan te trekken. Ik twijfelde nog aan handschoenen, maar ik kon gek genoeg slechts 1 handschoen van het paar vinden, dus ik besloot dat maar als een teken te zien. Verder een shirt met korte mouwen en een loopjackje.

Om half zes ging ik van huis. Dat is op zich niet bijzonder, want dat doe ik ook als ik op de fiets ga. Wel bijzonder was lopen in het donker. Ik geloof niet dat ik nog ooit in het donker heb gelopen sinds mijn prille BV-tijd, toen ik het nog gênant vond om op blote voeten in het openbaar te verschijnen. Het feit dat je niet goed kunt zien wat er voor je op de weg ligt maakt dat ik het liever niet doe. Maar met toegenomen vertrouwen in eigen kunnen durfde ik het nu wel aan. (Het was trouwens volle maan, dus echt donker was het niet.)

Volgens Teletekst was het in Rotterdam 6 graden, en dat vond ik een mooie temperatuur om nog bij te kunnen lopen. Fris was het wel. En natte stukken weg waren nog beduidend kouder, maar het bleek uiteindelijk goed te doen. De Zwijndrechtse brug was onaangenaam als altijd. Zo’n brug is van zichzelf al kouder, en dat gecombineerd met het ruige wegoppervlak zorgde voor de ultieme blote voeten sensatie. Je wordt er goed wakker van zullen we maar zeggen. Toch is dat op het totale traject maar een betrekkelijk klein stukje.

Al met al een positieve ervaring, alleen moet ik dringend op zoek naar mijn kerstboomverlichting. Ik had alleen een knipperend armbandje om (en een reflecterend hesje aan) en dat is op de donkere fietspaden waar ik liep beslist onvoldoende. Een paar jaar geleden (in mijn geschoeide tijd nog, toen ik nog wel in het donker liep over de donkere Dordtse dijken) heb ik een soort hesje gekocht met negen knipperende LED-jes voor en negen achter, en dat verhoogt je zichtbaarheid voor de rest van het verkeer aanmerkelijk. Omdat ik al zoveel jaar niet meer in het donker heb gelopen ben ik eigenlijk vergeten waar ik heb gelaten heb. Hij is vast ‘ergens’. 🙂