Nadat ik in Amsterdam was geweest voor het proefrijden op een aantal fietsen heb ik eerst nog een proefrit gemaakt op de Giant Expedition RS 1.0. Een fiets die oppervlakkig gezien in elk geval voldeed aan een aantal criteria die ik stelde, en die wel aanmerkelijk goedkoper was dan de andere twee kanshebbers, een Koga of een Santos. Ik vond de fiets echter niet echt lekker rijden. Of dat is niet waar, hij reed prima, maar ik zat er niet lekker op. Misschien te corrigeren met een ander stuur, of een andere stuurpen, maar daarvoor wilde ik hem dan toch niet graag genoeg.

Inmiddels via de Santos site achterhaald dat er ook in Capelle een Santos-dealer is gevestigd: Bike4Travel. Dat was in elk geval aangenaam dichter bij dan Amsterdam. Gisteren mijn besluit genomen: ik maak nog een proefritop de Santos Travelmaster 2.8 Alu, en als dat nog steeds bevalt doe ik het. Gek genoeg heb ik dit besluit aan niemand verteld, en eigenlijk ook niet aan mezelf. Maar ik wist het wel.
De proefrit beviel prima, Marco de Wit van de fietsenwinkel beviel prima, en nadat ik had medegedeeld dat ik tot aankoop over wilde gaan hebben we achter de PC de totale configuratie vastgesteld. Het enige wat ik van tevoren niet van plan was, maar wel gedaan heb, was de Magura HS33 hydraulische rem. Verder een naafdynamo van Shimano, omdat ik een Son erbij veel te duur vond worden, en omdat naar men zegt de huidige generatie Shimano dynamo’s al veel beter is dan die van een aantal jaren geleden. Op mijn huidige Giant heb ik ook een Shimano naafdynamo, en die heeft nooit problemen gegeven, en als ze nu alleen nog maar beter geworden zijn: prima. De kleur is mat zwart geworden. Levertijd 6 weken!